Ξεκινώντας το ταξίδι προς την μητρότητα, συνειδητοποιημένα αποφάσισα πως θα ήθελα να θηλάσω για να προσφέρω στο παιδί μου όλα τα οφέλη που θα μπορούσα να του δώσω μέσω αυτής της απόλυτα φυσιολογικής διαδικασίας!
Άρχισα λοιπόν να προετοιμάζομαι πριν την μεγάλη στιγμή! Διάβασα άρθρα, βιβλία, σελίδες στο ίντερνετ, άκουσα εμπειρίες μαμάδων (Όχι πολύ ενθαρρυντικές πάντα), γνώμες ειδικών και έχοντας παρακολουθήσει σεμινάρια θηλασμού, ήμουν σίγουρη πως, όσο δύσκολο και να ήταν, θα το προσπαθούσα και θα τα κατάφερνα! Το ενδεχόμενο της άντλησης, υπήρχε στο μυαλό μου ως κάτι που θα γινόταν συμπληρωματικά με τον θηλασμό και για αυτό δεν ασχολήθηκα σχεδόν καθόλου, μέχρι που χρειάστηκε να το ανακαλύψω και να το εκτιμήσω! Όταν έφτασε η μεγάλη ώρα που το μωράκι μου έπρεπε να θηλάσει για πρώτη φορά, αποδείχθηκε σχεδόν ακατόρθωτο!
Οι επόμενες ημέρες, με βρήκαν να προσπαθώ με την βοήθεια συμβούλων θηλασμού αλλά και της μαίας μου, να θηλάσω. Μια διαδικασία εξαιρετικά επίπονη και δύσκολη για μένα! Και φυσικά η ψυχολογική πίεση πως «πρέπει να θηλάσεις!», «προσπάθησε πάλι και δεν πειράζει που πονάς! Θα το συνηθίσεις». Μα λυπάμαι, αλλά δεν μπορείς να συνηθίσεις τον πόνο! Εκεί λοιπόν, η μαία μου, μου σύστησε την ομάδα της Spectra! Ο εξειδικευμένος σύμβουλος πωλήσεων, με επισκέφτηκε και με υπομονή μου έδειξε το μηχάνημα άντλησης και με μύησε στα μυστικά του! Μου έδειξε τον σωστό τρόπο λειτουργίας και πως θα πετύχω τα καλύτερα αποτελέσματα! Ξεκίνησα λοιπόν την άντληση, διστακτικά στην αρχή, χρησιμοποιώντας το Spectra 9 plus, για δυο τουλάχιστον λεπτά μασάζ σε χαμηλή ταχύτητα (το μηχάνημα προσφέρει 5 επίπεδα ταχύτητας μασάζ) και άντληση για 13 λεπτά σε επίσης χαμηλή ταχύτητα (προσφέρονται 10 επίπεδα) γιατί ο κος Ανδρέας μου εκμυστηρεύτηκε πως αν βάλω την μεγάλη ταχύτητα για να αδειάσω γρήγορα το στήθος, μπορεί να έχω αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα! Το μωρό μου λοιπόν ξεκίνησε να τρώει και να χορταίνει και εγώ δεν σκεφτόμουν την ώρα του θηλασμού ως μαρτύριο! Win - win λοιπόν!! Πέρασαν πλέον 4 μήνες αποκλειστικής άντλησης και συνεχίζουμε δυναμικά! Η μικρή μου, τρώει μόνο μητρικό γάλα και έχει πάρει το προβλεπόμενο βάρος! Ειδική επί του θέματος δεν είμαι αλλά μπορώ να μοιραστώ την δική μου εμπειρία! Αν κάποιος θέλει να ξεκινήσει ή ενδιαφέρεται να μάθει για την άντληση, καλό θα είναι να γνωρίζει πως και αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο, θέληση και βοήθεια για να πετύχει!! Χρειάζεται σωστό πλύσιμο και σωστή αποστείρωση και φύλαξη των μπιμπερό και των μερών του θηλάστρου, για αυτό θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο που στον θηλασμό δεν απαιτείται. Επίσης δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε την καλή συντήρηση του μηχανήματος άντλησης καθώς και την υγιεινή του στήθους, όπως ακριβώς θα κάναμε και στον θηλασμό. Όταν εγώ ξεκίνησα την άντληση, προσπαθούσα ταυτόχρονα και να θηλάσω. Έτσι ενώ το μωρό μου έτρωγε από το ένα στήθος, έκανα άντληση από το άλλο. Κατάφερα έτσι να δημιουργήσω μια μικρή «τράπεζα» γάλακτος στο ψυγείο μου, για να μπορεί να φάει, σε περίπτωση που είτε δεν έφτανε το γάλα και πεινούσε και άλλο, είτε αν δεν κατάφερνα να θηλάσω.
Εδώ , θα ήθελα να σημειώσω πως η υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο. Η οικογένεια μου, με βοήθησε παρά πολύ γιατί ενώ ο μπαμπάς, τάιζε δίπλα μου το μωρό, κερδίζοντας χρόνο και στιγμές μαζί του, εγώ έκανα την άντληση για να προσπαθήσω να κρατήσω την «ζήτηση» σε φυσιολογικούς ρυθμούς! Σιγά σιγά η παραγωγή γάλακτος αυξήθηκε, όπως θα αυξανόταν και στον θηλασμό! Αύξησα διαδοχικά την ταχύτητα μασάζ και άντλησης στο μηχάνημα χωρίς όμως ποτέ να φτάσω στα μέγιστα επίπεδα (γιατί απλά δεν χρειάστηκε για την ώρα), έχω καταφέρει να «αδειάζω» το στήθος όπως θα έπρεπε και έτσι έχω αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις πχ μαστίτιδα. Προσπαθώ να κάνω όσο πιο πολύ skin to skin με το μωρό μου, καθώς βοηθάει στην παραγωγή γάλακτος. Προσπαθώ να την ταΐζω όσο πιο συχνά μπορώ αλλά «επιτρέπω» να σιτιστεί και να δεθεί και με τον μπαμπά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Εγώ όμως είμαι πάντα δίπλα και εκείνη δεν θα φάει με άνεση αν δεν δει την μαμά στην θέση της να βγάζει γάλα (επίσης ο απαλός ήχος του μηχανήματος την νανουρίζει!). Μπορώ να λείψω για λίγο, χωρίς να ανησυχώ για το αν θα πεινάσει το μωρό μου, καθώς το γάλα της είναι έτοιμο στο ψυγείο! Με βοήθησε πολύ, το γεγονός ότι κρατάω ημερολόγιο με την καθημερινή κατανάλωση ανά γεύμα. Έτσι ξέρω ακριβώς πόσο τρώει το μωρό μου καθημερινά και να καταφέρω, με την βοήθεια της παιδίατρου, να εδραιώσω ένα πρόγραμμα σίτισης που ικανοποιεί το μωρό μου, το κάνει να κοιμάται καλύτερα κι περισσότερο το βράδυ και το προετοιμάζει για όταν θα εισάγουμε τις στέρεες τροφές. Με την πάροδο του χρόνου, συνειδητοποίησα πως το να ακούσω την φράση «δεν έχεις γάλα για το μωρό και για αυτό κλαίει! Δώσε γάλα!», ήταν μονόδρομος! Θα ήθελα να διευκρινίσω πως δεν είμαι αρνητική στο ξένο γάλα αν αυτό χρειάζεται! Εγώ όμως κατάφερα με την άντληση να φτάσω σε μια πολύ καλή παραγωγή γάλακτος που μου επιτρέπει να κρατάω το μωρό μου χορτάτο κατά την διάρκεια της ημέρας, να έχω φτιάξει μια τράπεζα γάλακτος για μελλοντική χρήση για όταν επιστρέψω στην εργασία μου και να υπάρχει και μια ποσότητα γάλακτος που μπορώ να δωρίσω! Τι άλλο να ζητήσει μια μαμά; Εγώ μπορεί να μη κατάφερα να πετύχω τον φυσιολογικό θηλασμό, αλλά κατάφερα να προσφέρω στο μωρό μου ότι καλύτερο μπορούσα, να του προσφέρω, το μητρικό γάλα, μέσω ενός «μηχανικού θηλασμού». Τελικά, αν θέλεις κάτι μπορείς να το καταφέρεις αρκεί να έχεις την διάθεση να ανακαλύψεις όλες τις λύσεις που υπάρχουν! Άλλωστε, μια μαμά που είναι χαρούμενη σημαίνει και μια χαρούμενη οικογένεια και για αυτό είμαι τόσο ευγνώμων!!
Δέσποινα Κόβα
Περήφανα Θηλάζουσα Μαμά
Comments